TavIR-AVR
TavIR-AVR

WebShop ajánlat

60 nap alatt Arduino

Arduino tanfolyam

Ingyenes oktatás?
Nem, hiszed?
Innen mindent megtudhatsz!


Menü
· Főoldal
· WebShop
· Blog
· Események
· File csere-bere
· Fórum
· Fórum-Chat
· Gyorskereső
· Kapcsolat
· Keresés
· Letöltések
· Lexikon
· Partnerek
· Select AVR
· Tartalom

Eseménynaptár
Május 2016
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Kiállítás
Elõadás
Verseny
Publikáció
Egyéb esemény

Régebbi hírek
2012-04-01
· Április bolondja!
2012-03-26
· Az évszázad legrövidebb hétvégéje
2012-02-25
· Friss hírek - hetente a postaládában
2012-02-12
· Egy húskonzerv, ami a levelezést nehezíti...
2012-01-17
· Kérdőívek
2011-12-11
· Leonardo
2011-11-30
· Mivel kezdjek?
2011-11-13
· VII. TavIR-AVR Bascom és Arduino verseny (2011) - eredmény
2011-10-23
· Az idő múlásáról és az Arduino-választásról...
2011-10-05
· AVR-Doper csere! Ne dobd el, még ér valamit!

Korábbi cikkek

Információ

A site a Webring tagja


Lexikon
  Architektúra
  Bug (hiba)
  Gépi kód
  Soros (serial)
  Tárgykód

Google fordító

If you want to ask anything please ask here.
Thank you, Robert

906. Grillsütőből SMT kemence
Az alapötlet...
Régi elképzelés volt, hogy a nyomtatott áramkörök beültetésének idejét valahogyan lecsökkentsem. Ennek első lépése volt, hogy a hagyományos alkatrészek helyett SMD alkatrészek használatába kezdtem. Így a lábak lecsipkedése, lábhajlítgatások száma szépen kezdett alábbhagyni. Persze nem mindenből létezik/érdemes SMD-t használni, a kontrollerekből – ha lehetőség van – mindig DIP tokosat használok - persze foglalatba ültetve. Ilyen - amit DIP tokban érdemes használni még - az RS-485 buszmeghajtó IC is.

 SMD áramkör

De a problémára visszatérve: az SMD alkatrészekből a 1206 illetve a 0805 méretű chipek (ellenállás, kondenzátor) csipesszel megfoghatóak. És a SOIC tokos IC-k is kezelhető méretűek. De például a FT232BM illetve a FT232RL chipek a maguk 1,1 illetve 0,65 mm-es lábosztásukkal már gondot okoznak. Az SMD forrasztásokat Fahrenheit pákával végeztem (hasonló a Wellerhez), forrasztógyanta illetve később flux segítségével valamint a fellelhető legkisebb átmérőjű gyantát tartalmazó ónnal (Stannol, 0.65 mm). 1-2 panel élesztése során nem is volt gond a kis lábtávolság. De 5-10 panel esetén már nagyon időtrabló folyamattá vált. A forrasztóón összefolyásokat folyasztószert tartalmazó rézharisnyával vagy ónszívó sodrattal végezhetjük.

A folyamat így is nagyon lassú volt. Az irodalmi adatokban megtaláltam, hogy erre a következő megoldások kínálkoznak: a beültető cégek (na ez tőkeigényes, így elvetve az ötlet), vagy az ún. SMT Reflow (kb. fordításban felületszerelt megömlesztéses eljárás).

Ehhez több dologra van szükség:
-   Forrasztópaszta,
-   Beültető kemence.

A forrasztópaszta, az a forrasztóónnal körülbelül megegyezik, azzal a különbséggel, hogy itt a forrasztógyantában van a forrasztóón elszuszpendálva. Az ón összetételével lehet játszani olvadási (és ezen keresztül forrasztási) hőmérséklettel. Mert a félvezetők nem igazán szeretik a magas hőfokot, mert megszűnnek félvezetők lenni :). Így a kínálatból kiválasztva egy pasztát, meg is rendeltem.

 SolderPlus paszta

Ezekből többféle kiszerelés létezik, a legjobb - amatőr illetve hobbi felhasználásra a fecskendős kiszerelés. Ekkor egy 10-20 cm3-es fecskendőbe van betöltve az anyag és a hegye a fecskendőnek cserélhető. Ez egy menetesen záródó csereszabatos tű. Fontos, hogy a tűátmérőből is többféle létezik! Én a ~0,65…0,75 mm átmérőjűeket használom (0,9 és 1,2 mm-es is van belőle). Ezt az átmérőt persze meghatározza, hogy a paszta milyen szemcseméretű, illetve milyen viszkozitású

Adagolótű

Kiegészítés: finomabb paszta és megfelelő kinyomópisztoly esetén 0.31 mm átmérőjű tű használata is "amatőr szinten" mindennapos lehet.

S ha már megvan a pasztánk, akkor először érdemes az adatlapját megnézni, hogy mit is kaptunk a pénzünkért. Nekem szerencsém volt ezzel, mert a gyártó honlapján sokféle leírás, ismertető található. És ebből a lényeg az, hogy a paszta melegítési profilját megkapjuk.

 Forrasztási profil

Itt a használat során a következő melegítési ciklusok vannak:
- előmelegítés,
- szárítás,
- aktiválás,
- ömlesztés,
- lehűtés.

Ezekre mindenütt megadva egy hőfokgradiens (azaz milyen gyorsan emelhetjük a hőmérsékletet), valamint hogy ez maximum mennyi ideig tarthat. Ezeket az ábrán is láthatjuk.

S itt szembesülünk azzal, hogy a melegítést azt nem végezhetjük úgy, hogy csak beteszzük a sütőbe, 10 percig otthagyjuk, majd kivesszük a kész panelt :). Gyári megoldásokat meglesve, szinte mindenütt valamiféle fűtőszálas eszközt használnak, ám gázalapú rendszereket – a nehezebb szabályozhatóság miatt – egyáltalán nem. S körbenézve, hogy házi körülmények közt mit tehetünk…

Laboratóriumi kemence Ipari kemencesor

Én körbelestem és szemem elé került a régi grillsütő…

 ACOSTA sütő

A leírások megemlítik, hogy belül a hőfokeloszlás ne nagyon térjen el az ideálistól a pontos forrasztás kivitelezéséhez. Így tesztelni kell a rendszert – még szabályozás nélkül. Minthogy lassan vacsoraidő jött, mikor a cikk készült, így melegszendvics lett a tesztalany. A hőfokprofil beállítására a legjobban a sajt, mint indikátor válik be. Ez az anyag a színváltozásával jelzi a hőhatást, melyet a hűlés során megőriz. Az eredményből látszik, hogy a sütő nem a legideálisabb.


Képre kattintva a szendvics-videó elindul...

A tálca berakási helyénél a meleg egyszerűen kiáramlik, az oldalfalak esetén a hőátadás pedig nem a legjobb. A hőeloszlás javítására számos megoldás kínálkozik:
- hőlégbefúvás/keverés,
- több fűtőszál használata.

Ezen megoldások közül egyik sem nyerte meg a tetszésemet, ugyanis 2-300 fokon is stabilan működő ventilátor nem az a tucatáru; és a „barkácsoljuk szét a sütőt” projekt pedig a vegyész végzettségemmel ellenkezik (mi vagyok én, lakatos-gépész?:) ). Így marad a kompromisszum, hogy a belső ~11 cm*19 cm-es területet fogom csak használni.

Most, hogy van sütő és a vacsora is elkészült - felrémlik, hogy a nyomtatott áramkörökön a sajt érdekesen fest, mint hőfokjelző. S a képfeldolgozással sem vagyok kibékülve (barnulás-mérés). Így újra az irodalmat végigbogarásztam, hogy milyen hőmérő lehet az ami a szobahőfok….300 fok közt tud mérni. Három - kivitelezhető - megoldást találtam:

-   félvezető hőmérő,
-   termoelem,
-   ellenállás-hőmérő.

KTY félvezető-hőmérő K-tipusú hőelem
Félvezető hőmérő Termoelem Ellenállás-hőmérő

A félvezető hőmérők hátránya, hogy -40…300 fokot tudnak átfogni. Az adatlapjuk szerint kalibrálni kell őket, mert 10-15 fok pontatlanságot is képesek produkálni, ez meg pl. a forrasztási szakaszban már gondot okozhat… Így félrerakva, ha nem lesz jobb megoldás (pl. KTY11...15).

A termoelemek vagy más néven hőelemek két különböző fém összepréselésével keletkeznek. A leggyakoribb az ún. CrNi hőelem, ezt K-típusúnak is hívják. A hőelemek a szobahőfok és az összeeresztési pont közötti hőfok-különbséget tudják mérni. Hátrányuk, hogy 4 mV feszültséget produkálnak 100 fok hőfok-különbség esetén. Ezt mérni is kell, így némi erősítő is kell a feldolgozáshoz… vagy valami olyan holmi, ami "emberi" tartományba helyezi a kijövő feszültséget. Mondjuk 100 db hőmérő megfelelően bekötve talán a 350 mV/100 oC-t is tudhat! :)

Az ellenállás-hőmérők közül a Pt100 illetve Pt1000 hőmérők tűnnek alkalmasnak. Ezek -40…800 fok között használható, platina alapú hőmérők. A hőfok-ellenállás összefüggésük közel lineáris és elég jelentős ellenállás-változást tapasztalhatunk viszonylag kis hőfokemelkedés esetén is. Pontos ellenállásmérővel akár 1-2 tized fokot is egyszerűen lehet mérni. A tervezett szabályozóba az 1000 ohmos változat került beépítésre, hogy az esetlegesen az ellenálláson átfolyó áram ne melegítse meg és így ne változtassa meg a mérést.

Hőmérséklet mérés

A hőmérő helyét az irodalomban többféle helyre javasolják:
- nyáklapra rögzítve (mert úgyis ennek a felületét kell mérni),
- belógatva a térbe (a belső levegő hőfokát mérni)…

A méréshez a következőket érdemes tudni:

A hőmérséklet növekedése (hőátadás) történhet hősugárzással, illetve direkt hőszállítással is. A sütőben mindkettő végbemegy. Ez később fontos lehet (így egy kis papírra felírtam, hogy a Vegyipari Műveletek című könyvben még képlet is van hozzá! - azóta sem kerestem meg).

Eddig haladva a projektben, tudatomba hasít, hogy ezt bizony szabályozni kell! Erre vagy PC-t használunk (ágyú-veréb esete), vagy pedig mikrokontrollerrel valósítjuk meg a feladatot. Bascom fordítóprogram egyszerűen kezelhető és AVR kontroller is hever mindenfelé. Így a részfeladatokat el is kezdtem összeírni, hogy mik kellenek egy ilyen rendszerbe, és ezek milyen feladatot látnak el.

Rendszerterv

Hőmérsékletmérés

Erről volt már szó, Pt1000 ellenállás, vagy K tipusú hőelem.

Rendszermag mag

ATMega16 vagy ATMega32 chip. Ezek DIP tokosak, így ha elég a kisebb akkor nyert ügy, ha nem (mert a projekt tudása csak hízik), akkor legfeljebb ATMega32 vagy ATMega644 lesz belőle.

Kijelző és gombok

Ha a műszer működik és látni is szeretnénk, hogy mi történik, akkor a legkézenfekvőbb megoldás egy LCD kijelző. Az egyszerűség kedvéért (meg ez volt itthon) a karakteres kijelzők közül a 4x20 karakteresre esik a választás. És beállításokat is jó lenne valahogy változtatni, illetve valahogyan a folyamatokba be is kellene avatkozni. Erre a már bevált ötgombos panelt tökéletesen fel lehet használni. Az egyszerűsítés miatt, meg a kábelek lefaragása okán ezek vezérlése az MCP23017-es, 2 byte-os I2C bővítőre kerülnek. Így jól áttekinthető marad a rendszer.

Vezérlő belső felépítése

230V-os vezérlő

A sütőt ki/bekapcsolni, vagy szabályozni sem ártana. Itt a 230V-os hálózatot kell kapcsolgatni! Az első és legkézenfekvőbb egy relé lenne. Persze… a meghúzórésze 5V-os, a kapcsolt része 230V/10A legyen. Szép nagy darab és drága is, meg ketyeg. És a 230V csúcsán rá-/lekapcsolva a sütőt ívet is húz… na ez nem tetszik. Így kerül a képbe a szilárdtest relé (SSR). Ez belül egy optikai kaput tartalmaz (azaz a kontroller felől egyszerűen egy LED-et kapcsolok ki/be). Tetszik. Az ára kevésbé… Tovább kutakodva („építsünk házilag SSR-t”) találok rá a MOC3041 optotriacra. Ez null-átmenetben kapcsol ki/be hálózati fogyasztót. Szerencsére nem izzóról van szó és nem kell a fázishasításhoz folyamodni sem, ami a hálózatot szép felharmónikusokkal terhelné. Az adatlapot megszemlélve a mintakapcsolás pont jó! 2 ellenállás, egy triac és az optocsatoló. Árban kedvező, és könnyen össze is rakható!

MOC61xx optotriakos kapcsoló MOC61xx optotriac

A kiválasztott triac a BT151 jelű, 800V-os típusra esett. Ez TO220-as tokban van. Legkedvezőtlenebb esetben 2V esik rajta, 8A (~1800W!) esetén, így az elvezetendő hőt egy kis U alakú hűtőborda is képes disszipálni (~16W).

Sorosport

A legjobb lenne, ha a PC-vel is lehetne kommunikálni, így kap a rendszer egy hagyományos kialakítású sorosportot. Ezt egyszerűen a MAX232 IC-vel a legjobb megoldani. Ha a PC-n USB port van csak, akkor egy soros-USB átalakítót kell alkalmaznunk (pl. laptop esetén).

Háttértár

Két esetben is szükség lehet rá:

A forrasztási paramétereket letároljuk a rendszerben, és így bármikor hozzá tudunk nyúlni. Ennek a beállítása a PC segítségével vagy a nyomógombokról is történhet akár… De jó lenne, ha a hőmérséklet lefutást utólag is ellenőrizni lehetne. Ez a fejlesztési-kialakítási szakaszban nagy segítség. Megoldható, hogy a PC-s összekötésben a sütés folyamán küldözgetjük (ehhez kell >10 méter soros kábel, vagy a közelben egy laptop), vagy a vezérlőnk lementi valahová belül. Egyszerűség miatt az I2C-s buszt használtam erre, hamár úgyis ott van a chipben és a LCD is rákerült:). A kiszemelt „áldozat” a 24LC sorozat DIP tokos tagja lett. Először a 24LC64 akadt a kezembe. Ez ~8 kbyte adatot tárolhat le, első körben jónak tűnik. Ha nem, akkor van a nagyobbak közül a 24xx256 (32k), 24xx512 (64k). Ha meg ezt is kinövöm, akkor legfeljebb a 24xx sorozat nagyobb tagjait (1025(128k) vagy 204?(256k)) fogom használni.

Tápegység

Valami áramforrás is kell a rendszerbe. Erre két oldalról is szükség van, a 230V bevezetésére és a kontroller-környezet 5V-os rendszerének előállítására. A legkézenfekvőbb egy sima áteresztőtáp lett. Ez egy 230V/9V trafó (20VA-es volt kéznél), diódahíd, kondenzátor és a standard 7805-s IC. Nem bonyolítjuk túl. A szabályozatlan 9V is kivezetésre került, hátha jó lesz az még valamire…. Persze az egész táp rendszert biztosíték védi.

Egyebek

Ugye kell egy doboz. Hogy mégse legyen a feszültség alatti rendszer szabadon, mert az korai szenesedést okoz(hat) annak aki megérinti...


Valahogy így nem kéne járni....


Vagy ha nyit a relé....

Hűtés

Kellhet még egy ventilátor, hátha a hűtést illetve a belső keverést fokozni kellene. Mondjuk régi PC ventilátor jó lesz erre. Úgyis van pár darab. Így kívülről hideg levegőt be lehet juttatni. Majd elválik kell-e.

A fiókban találtam még TCN75 hőmérőt (I2C buszos, jó lesz az a dobozon belülre), meg PCF8583 és PCF8563 óra IC-t sallangokkal. Hogy ez mire jó, még nem jöttem rá. Nem ébresztőóra készül, de ha már megtaláltam, jó lesz - így ez is beépült.

Persze a lényeg: csipogó! Ha kész van a sütés, illetve ha valami vészhelyzet van lármázzon csak. Remélem meghallom…

Tervek....

Most hogy összeállt mit is kell tudnia a rendszernek jöjjön a tervezés….

Vezérlő terve
Áramköri terv

Vezérlő terve (panel)
Panel terv

Ez lett belőle. Szinte minden megvalósítás a standard, adatlap alapú mintakapcsolás. Nem egyénieskedem. Persze, aztán majd faraghatom át a nyáklapot:). Az elkészült panel kétoldalas lett, így furatgalvánizált és forrasztásgátló lakkal készített verzió lett belőle (otthoni megvalósításra nem is vállalkoztam). (Még van néhány darab panel illetve SMD-beültetettt... -> Kapcsolat)

A beültetés, élesztés a szokásos módon (még pákával, mert ugye a kemence csak ezután lesz ebből :) ) és minden részegységet tesztelve. A tesztek a Bascommal készültek el. A programok mindig újra-és-újra programozása akár a TavIRisp(USB), TavIRispSTK500, vagy akár a STK200 programozó segítségével történtek - mindig lassú volt (a kódméret ekkor már a 12k-t súrolta). Ekkor a bootloader nevű fogalom villant be. Ez van készen a Bascomban is - lustaság fél egészség! Kicsit átírva (hogy csipogjon programozáskor, meg a beépített duál LED is villoghat hozzá) a standard sorosporton át a szoftverfrissítés sokat gyorsult! Kb. a negyedére esett vissza! Ez 1-2 k-s programok esetén nem olyan nagy nyereség, de ha már 10-20 k körül járok nem mindegy, hogy 1-2 perc vagy 10-20 másodperc a programozás.

A Bascom könyvben a bootloader szépen körbe lett járva. Erre nem is vesztegetnék billentyűleültést... A mintaprogram pedig ide kattintva érhető el...

A tesztek, élesztések még "csupaszon" az asztalon készültek... És - meglepő módon - a kritikus részegységek egyből működnek!!!

Most, hogy így a teljes rendszer feléledt, jött a dobozolás. Ez kicsit rabszolgamunka, meg monoton és elektro sincsen benne, így ezt csak meg kell csinálni… ~ 3 óra… kellene egy 3D marógép otthonra. Az gyorsabb lennne. Majd legközelebb azt is elkövetem… (így alakulnak ki a projektek…).

Tesztek....

Az első teszt az egy gyári program alapján készült el. A rendszer alapötlete a beállított hőfokgradiensek illetve tartandó hőfokok(és idők) alapján szabályoz. Egyszerűnek tűnik, kb. 1/2 nap alatt az implementáció el is készül. Az éles teszt során nyák be a sütőbe, rá 1-1 petty forrpaszta és kondi.

Sült nyáklap...

Ez nem jött be. Hőfokot lejjebb kell venni.

Sült nyák - javulóban....

Alakul. Még két próba és sikeres is lettem :) . Viszont gyanús lett a panel csíkozódása. Így bekerült egy nagyobb felületű panel. Hőfokprogram lefut, és mi látszik? A rács… Azaz ami rács ott van a panel alatt, az a hő egy részét elviszi. Pech. A rácson való forrasztás, így ejtve, mert ezért a csíkoknál levágni a melegedésből - nem megoldható. Persze, acélsodrony is jó lehet.... Aztán egyszerűen kivettem a rácsot. A tálca maga is meg tudja támasztani! Így nem látszott több égésnyom...

Korai tapasztalatok

A mérés során számos "furcsaságot" tapasztaltam:
 1, nem mindegy a hőelem helye. A fűtőszál mellett magasabb hőfokot mért, mint alatta.
2, alacsony a mért hőfok! E szerint 140-160 fokon már szenesedne a NYÁKlap? Gyanus volt, hogy az ón is megolvadt ezen a hőfokon...

Az eredmény

1, kormozni kellett az érzékelőt. Erre egy öngyújtó tökéletes (a sárga láng alja-közepe ideális). Így a krómbevonat nem veri vissza - a NYÁKlapot is melegítő - infrasugarakat; azaz ezt is meg lehet így mérni!

2, a hőmérő fix helyen, a fűtőszál alatt 1 cm-re valamelyik középső szálnál lett elhelyezve. Így minimálisan árnyékol csak és "szemre" is elhelyezhető.

Hőmérés

A hőmérés egyszerűen ment:

Az AD konverterrel mért feszöltségből - ismerve hogy a R8 trimmerpotméter mekkora ellenállású és ismerve a Pt1000 hőfokfüggését egy egyszerű képletet kaptam:

Pt hőfokfüggése:

Valamint ismerve a R8-at és a mért ADC értéket, egyszerű dolgunk van....

A program ilyen lett:

Readtemperature:
   Pt1 = Getadc(3)
   Temp1 = 2.56 * 3323                                      'szamlalo
   Temp1 = Temp1 * Pt1
   Temp2 = 2.56 * Pt1
   Temp2 = 5120 - Temp2                                     '5*1024=5120
   Temp1 = Temp1 / Temp2
   Temp1 = Temp1 - 1000
   Temp1 = Temp1 / 3.695
   Temp1 = Temp1 + 12                                       'korrekcio
   If Venton = 1 Then Temp1 = Temp1 + 4                     'ventillator korrekcio
   Ahigh = Int(temp1)
'   Alow = Frac(temp1)
'   Alow = Alow * 10                                         '1 tizedes
'   Alow = Int(alow)
'   Alow = Alow / 10
   Alow = 0                                                 'nem kell tizedfok
Return

A hőmérsékletek ellenőrzését egy egyszerű termoszondás digitális hőmérővel végeztem (ez ún. K-tipusú hőelemet használ).

Tapasztalatok-konklúzió

- a hősugárzás - főleg a nagyobb távolságok esetén - jelentős,
- a hőszállítás kb. 1/3-a a hősugárzásnak,
- a hőfokeloszlás igen egyenetlen,
- hősugárzást a sima ónozott felület jobban visszaveri, mint a forrasztásgátló lakkozott (a nyers nyáklap a 2 közt van, közelebb a lakkozott panelhez),
- a Pt hőmérő 1-5 sec alatti beállást képes produkálni (köszönhetően a nagy tömegének és a védőburkolatnak), míg a K-tipusú hőelem szinte azonnal mér.
- a felület kialakítása (szín, fényesség, érdesség) befolyásolja a hőmérsékletét.
- a NYÁKlap alatti hővezető-hőelosztó réteg minősége fontos (alulap/rács).

 

A megvalósított kemence ezek fényében:
- kormozott Pt1000 ellenállás-hőmérő,
- alutálca a nyáklap alá,
- nagy (>5 sec) tehetetlenségű fűtőrendszer,
- ventillációs hűtés,
- hőmérő benyúlik a szabályzott térbe, 1-1,5 cmre a fűtőszál alá.

Alapteszt

Alaptesztek: ónozott, kisméretű, forrlakk nélküli panelek. Ezekre 2 kis ellenállást/kondenzátort forrasztva:

Így jól be lehettet állítani a hőfoklefutást. Az első 2 nyák szénként jött ki, a 3. csak megbarnult, a 4. lett teljesen jó. Utána jött az hogy kis/nagy nyák és mennyire látszik át a tálca... Ez +/- 10 fok korrekciót jelentett (ha a kis nyákok összeértek, akkor nagynak lehet tekinteni!).

Milyen sütő az ideális? Kell-e az nekem?

A hobbi megvalósításokban (csak néhány darabról tudok), illetve az ipari kialakítások esetén ökölszabályként a 100-150 W/l teljesítményeket adják meg (lsd. hivatkozott cikkek). Ez általában elegendő. Ennél kisebb teljesítmény esetén a szabályzókör holtideje nagyon megnő. Nagyobb fajlagos teljesítmények esetén a szabályozókörnek kell precíznek lenni. Kis teljesítmény esetén - ha kis térfogattal párosul: a fűtőszál(ak) rendelkeznek nagy tehetetlenséggel.

Csak a saját tapasztalatról tudok beszámolni:

A sütő kis térfogatú és kedvezőtlen elrendezésű (meleg levegő kiáramlás van). A falak mentén lehűlés jellemző. A fűtőszál hidegtehetetlensége kb.15-30 sec! Utána ha már a hőfok stabilizálódott, 1-2 fok/másodperc a melegedési időállandója. A tehetetlensége a Pt1000-s mérőkörrel kb. +/- 8 fok. De ez csak szélsőséges esetben, rősszul beállított szabályzókörrel (mértem a felfűtési szakaszban 10-12 fok túllövést is)! Jól beállítva 2-3 fok pontosságot tud.

Saját hőtehetetlensége inkább a hosszú idejű hűlésben jelentkezik. Erre ventillátoros légcserével lehet rásegíteni. A lassabb kihűlési ciklus inkább csak a termelékenységre hat ki. A lassú lehűlés a feszültségmentes olvadékmegszilárdulást segíti - remélem...

Nem a legjobb a sütő, de azért lehetett vele kezdeni már valamit....

 

A rendszer

A sütőben el kell helyezni a hőérzékelőt. Ekkor a sütő oldalfalába való belefúrás jöhet szóba. Vagy ha van ventillátor, még egyszerűbb....

Ventillátor és szenzor  Ventillátor és szenzor

A ventillátor a tartóka.... És így mobilis a sütőhöz képest....

Ventillátor és szenzor az SMT sütőben

A hőmérséklet-mérés alapjai

Az ellenállásosztó kialakítása:

Ellenállásosztó illetve mérőáramköri rész                      Hőmérő feszültségosztó

A feszültségosztó közös pontja megy az ADC lábra, és az itt megjelenő feszültség nem más, mint az 5V leosztva az ellenállások arányában. A trimmerpotenciométer beállításával a forró (felmelegített) érzékelő alkalmazásával az ADC maximumát állatjuk be. Ez öngyújtó lángjábal való melegítés ~400-450 fokos melegítést jelent.

Lemérve a trimmerpotméter értékét, egy Excel táblában ábrázolhatjuk a hőmérsékletet, a Platinahőmérő ellenállás-értékét, a hozzá tartozó ADC-értéket. A hőmérséklet-ADC görbét ábrázolva első vagy másodfokú görbe illeszthető a grafikonra.

Ha akarjuk, az ADC ponton levő feszültséggel is számolhatunk - ez áttekinthetőbb, ugyanakkor kissé több számolást kíván a processzortól. Így történt a mintaprogramban is.

Tesztalkalmazás

A processzorban eléggé sokszor változik majd a program...

De ha már összeraktuk valami áramkört a minta alapján, jó lenne letesztelni....

Semmi érdekes, csak a szokásos... (a mintaprogram innen letölthető: 906-smt_v1.bas)

SMT oven test

Ezzel minden egyes részáramkör szépen letesztelhető.... Élesztéskor meg különösen jól jön...

 

--------------------------

Lassan eljutunk a mérésekig, a rendszer finomításához és az áramkörök sütéséhez....

Folyt. köv.

 

 

Twitter


Kapcsolódó fórum: Grillsütőből SMT kemence

Források:
- Surface-mount technology- Wikipedia, the free encyclopedia
- EFD
- Elektor

Utolsó frissítés: 2009. január 24.
SMT kemence, felületszerelt, grillsütő

© Tavir-AVR . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 0000-00-00 (14826 olvasás)

[ Vissza ]
KeresésIngyenes Arduino e-bookKérlek segítsd az oldal fejlesztését a kérdőív kitöltésével! Cserébe az Arduino notebookot szabadon letöltheted...


Fórumtémák

 Arduino telepítési problémák - (Lacika88)
 több felhasználó, több esp8266 eszköz de EGY applikáció - (kapu48)
 Nextion HMI kezd? lépések - (SanyiSay)
 NodeMCU program letöltés - (SanyiSay)
 ESP8266 Arduino 1.6.5 vs 2.0.0 - (SanyiSay)
 Esp-link webszerverként - prototípus - (kapu48)
 Arduino Timer/Counter - (Robert)
 Arduino IDE környezet kialakítása másképp - (aaszabo)
 Sonoff - WiFi Wireless Smart Switch/Arduino IDE - (SanyiSay)
 Mikrokontroller programozás esp-link segítségével - (csabeszq)

TavIR-AVR fórum


Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Biztonsági kód: Biztonsági kód
Kód megadása

Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

Kapcsolatok
TavIR-AVR a Facebookon Twitter - a WEBSMS. Hírek és gyors információk... Skype telefon (távsegítség) Levélüzenet küldése a szerkesztőnek Online hangsugárzás Füstjelek küldése Blog TavIR Youtube videócsatorna

TavIR oktatás
· Fórum
· Tesztsor
· Tanfolyamról...
· Tanfolyami időpontfoglalás

Hírcsatornák
RSS 2.0ATOM

· Hírek
· Fórum

· Hírek
· Fórum
· Blog


Hónap kérdése
Milyen hírlevelet szeretnél?
Kattints ide!

 
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.
A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2012. Cseh Róbert
Impresszum, adatvédelmi szabályzat és magamról.
Oldalkészítés: 0.14 másodperc